hari
ni rabu 14 oktober 2020 bersamaan 27
safar 1442H.
hari
ni malas nak makan nasi, terasa macam nak makan ringan-ringan je. Tapi apa yang
ringan ek?... takkan gula kapas pulak… herrmm
bukak
peti sejuk, selak-selak apa yang ada… terjumpa lak mee kuning, minggu lepas
beli kat mydin, produk muslim ni, dari terengganu.. ok lah dapat idea nak makan
yang berat sikt, tapi bukan nasi. Ala-ala makanan ringan gitu, tapi bukan super
ring… haha..
aku
rasa nak masak mee bandung ikut suka hati aku. Haha.. rare tak tajuk resipi aku kali ni?.. Kalau
buat mee goreng tu dah macam biasa sangat. Ok jom kita start memasak.
Mula-mula,
panaskan minyak dalam kuali, terus goreng tauhu dulu, tauhu aku dapat produk
muslim kat pasar awam pekan nanas. ( tak
sempat nak amek gambar, dah abis kena makan, haha ) Ada makcik jual, tapi
harganya mahal sikit la. Kalau tauhu cina singget 4, tauhu melayu singgit dapat
2 je. Separuh ngkau beza dia. Tapi tak pe, jiwa aku kental dalam bab makan ni. Bio mahal, aku lebih rela, asalkan dia
produk muslim.
Sambil-sambil
tunggu tauhu tu masak, ko sediakan bahan-bahan kat bawah ni.
Bawang
merah besar 2 bijik
Bawang
merah kecik 3 bijik
Bawang
putih 3 ulas
Halia
sikit je dalam 2 hiris gitu.
Udang
kering / geragau dalam 3 sudu besar
Blender semua bahan-bahan ni.
Bila
tauhu dah masak, tos kan, keluarkan minyak gorengan tadi, tinggalkan dalam 1
senduk je, masukkan bahan-bahan blender
pulak. Masukkan lada kisar dalam 2 sudu makan gitu. Kalau malas nak buat stok
lada kisar, beli je lah kat kedai. Cuma nasihat aku, carilah keluaran muslim. Bukan
ke makanan itu akan menjadi darah daging kita. Jadi pilihlah yang halalan
toyiban.
Tumis
sampai naik bau. Masukkan udang. Aku letak 4 ekor je. Sebab untuk makan berdua
je kan. Kalau korang ada air rebusan daging, lagi elok, masukkan dalam 3 cawan.
Kalau takde masuk je la air biasa. Asalkan jangan korang letak air battery
kereta dah la. Hihi… Bila dah mendidih air tu. Masukkan kacang tanah tumbuk,
agak-agak la, dalam dua sudu makan gitu. Tujuannya untuk memekatkan kuah dan
menambahkan rasa lemak mee bandung kita nanti. Masukkan garam secukup rasa dan
sedikit gula sebagai pengimbang rasa. Macam biasa, aku memang memasak tak
menggunakan bahan perasa.
Oleh
kerana aku terus nak makan sebaik je siap masak mee bandung ni, so aku terus campurkan mee kuning. Agak-agak
la untuk 2 orang makan. kacau perlahan-lahan sampai mee nampak dah lembut
sikit. Tapi jangan sampai lembik sangat. Kembang tekak nak makan nanti.
Kemudian,
pecahkan telur sebijik. Syer berdua. Kalau
tak nak gaduh dengan pasangan korang. Pecahkan la 2 bijik. Masa dah masukkan
telur ni, jangan kacau sangat, sebab kita nak texture telur tu masih boleh dilihat.
Satu lagi nak pesan, sebelum korang pecahkan telur tu, peratikan kuah mee kita
tu cukup tak?. Kalau nampak macam nak kering tambahkan air sikit, sebab nanti
lepas masukkan telur, kuah akan jadi pekat. Kita tak nak pekat sangat, biar dia
ada kuah gitu.
Bila
putih telur dah masak, matikan api, masukkan sawi. Timbus-timbus sikit sawi tu
dibawah mee, insyaAllah masak la dia nanti. Sawi pun jangan lunyai sangat. Agak-agak
la masa kunyah masih ada rasa krap krup nye.
Ok
dah siap, boleh hidangkan. Tambahlah, hirisan lada merah, bawang goreng, limau
kasturi dan tauhu yang dah goreng tadi. Sebenarnya kalau takde tauhu pun tak
pe. Aku saje je letak, sebab dah beli lama kan, takut nanti busuk pulak tauhu
nya kalau simpan lama-lama.
wAllahuaklam..
selamat mencuba. Kalau sedap korng tinggalkan komen tak bawah. Kalau tak sedap,
korang diam-diam je tau… hahaha
# tadaa, dah siap…
stok bawang goreng aku abis pulak. Huhu.. mee bandung ni rasa dia manis-manis
pedas. Tapi bukan manis gula semata-mata. Manis dari bawang dan udang ataupun
daging. Ada lemak-lemak sikit, dari kacang dan udang geragau.
No comments:
Post a Comment