Thursday, September 17, 2009

pULaNGlah BeRhARi rAYa27 Ramadhan

hari ni last day aku kerja, sebelum berangkat balik ke kampung malam nanti. Alhamdulillah segala kerja yang terbengkalai dah dapat sattlekan. maklum la cuti seminggu mesti clearkan semua. kalau tak nanti ada harapan cuti2 pun hp berdering.

kalau difikir-fikirkan, inilah masanya aku dan mungkin juga kamu dapat merehatkan otak dan minda dari tekanan kerja..... balik ke kampung dikelilingi kehijauan sawah padi, gunung gunung, kabus, kocakan air sungai, tak lupa juga gigitan pacat.


walaupun jadual perjalanan kami sekeluarga untuk balik kekampung pada malam ni, tapi jiwa dan minda aku dah lama berada di kampung. maklumlah setahun sekali kami akan buat long distance dengan aku bertindak sebagai driver, selebihnya kalau balik kampung hanya menaiki bas, keretapi atau kepalterbang sahaja. jadi keseronokkan dan kepenatan mengharungi perjalanan 13 jam tu, tak terasa sangat.

aku tau ramai yang akan memulakan perjalanan pada malam ni sebab sekolah last pada hari ni. harap-harap laluan aku nanti kurang mengharungi jem. dikesempatan ni aku nak selitkan serba sedikit tip utk melakukan long distance, terutamanya perjalanan pada waktu malam. sebelum memulakan perjalanan seeloknya perkemaskan diri dengan kesihatan yang sempurna. angkat takbir, dirikan solat sunat musafir 2 rakaat. sertakan do'a memohon Allah permudahkan segala urusan, dekatkan yang jauh, hindarkan dari kejemuan pemandangan, hindarkan dari sebarang kesulitan dan kemalangan. selamatkan harta benda yang ditinggalkan........

kalau boleh bawa bersama jumper cable, cable (tali) penunda, lampu suluh, sedikit ubatan, senaskah yaasin, dan yang paling penting, air bawalah lebih sikit. banyak kegunaannya tu. kalau bergerak dalam waktu2 perayaan sebegini seeloknya bawa bersama keperluan solat, sebab kebiasaannya tempat2 persinggahan mesti sesak. kalau niat nak jamak taqdim tu silap2 sementara menunggu turn dah boleh jadi jamak takhir. itu kira masih bernasib baik lagi. terkadang tu nak susur ke R&R pun takde ruang....... tips2 yang biasa kita dengar, seperti fungsi lampu, enjin, tayar dan sebagainya tu tak perlulah aku nyatakan disini, sbb pada aku itu dah terlalu basic yang sepatutnya diketahui.

dikesempatan ni aku nak ucapkan terima kasih kepada pengunjung2 blog ni. selamat berhari raya. kepada yang akan beraya di kampung. selamat memandu. berhati mulialah ketika tuan memandu. akui hak pengguna jalanraya yang lain juga. setakat berhati2 ketika memandu tu dah biasa kita dengar. sebab tu ramai yang berhati2 tapi hanya untuk diri sendiri sebaliknya lantak pi dengan kenderaan lain. kepada yang terpaksa bertugas pada musim perayaan, janganlah disedihkan sangat. sebaliknya berbanggalah dengan diri tuan. kerana tenaga dan kepakaran yang ada pada tuan amat2 diperlukan, seandainya ketiadaan tuan semestinya organisasi tuan akan menghadapi kepincangan.

kepada ibu, adik beradik dan sanak saudara aku di JB, ampun dan maaf aku pohonkan. insyaallah seandainya masih ada umur dan Allah mengizinkan, kita akan bertemu seminggu raya nanti. do'akan keselamatan dan kebahagiaan kami. begitu juga bagi keluarga mertua yang berada di utara tanahair iringi perjalanan kami dengan do'a kalian. mudah mudahan kita dapat dipertemukan dalam suasana yang penuh kegembiraan dan keimanan yang sempurna......... Amin..

No comments:

Post a Comment