Wednesday, October 7, 2009

sAwaH LUas tErBenTANg


*dikesempatan ini aku ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada seorang sahabat bernama Yan (shapian) kerana men'sedekah'kan otak-otak kempas ni, "untuk orang Baling" katanya. semoga Allah merahmati hidup kalian sekeluarga dan dimurahkan rezeki dari yang Halal. Amin.....


( diantara Kempas Ke Baling )18 syawal 1430

telah 10 hari aku menyambung tugasan yg terbengkalai sbb cuti raya, kalau dikirakan jumlah hari aku bercuti raya dah sama bilangan harinya. tapi kenapa keje aku masih tak selesai?????

mungkin kerana masih terbayang2 suasana permai desa kot.......teringat aku kira-kira 20 hari yang lalu, kami keluarga balik ke kampung isteri aku di Baling, kedah. perjalanan mengambil masa kira-kira 10 jam dari JB. alhamdulillah perjalanan lancar walaupun kenderaan telah mula membanjiri lebuhraya utara selatan.

macam biasa, pada musim perayaan sebegini, usah diharapkan hentian di R&R. sedangkan susur masuk ke R&R pun dah jem lagikan pula tempat meletak kenderaan, tempat makan mahupun tandas awam. syukurlah sebab isteri kesayangan aku telah menyediakan bekalan makanan untuk bersahur. maka perjalanan kami kurang tergendala dengan terpaksa beratur panjang untuk mendapatkan makanan.

perjalanan yang kami mulakan dari JB pada pukul 10 malam. melalui lebuhraya E22, (senai-desaru) terus ke lebuhraya utara-selatan. singgah di hentian Ayer hitam pada jam 11 mlm untuk ambil sepupu yang sedang praktikal mengajar di salah sebuah sekolah di Kluang.......

isi minyak di hentian Ayer Keroh dan Sg. Siput Perak. kami terpaksa bersahur selepas keluar lebuhraya di Plaza Tol Kuala Kangsar, kerana semua R&R padat dan sendat. walaubagaimana ciri-ciri keselamatan perlu diutamakan. aku tidak memilih untuk makan ditepi lebuhraya @ jalan raya. kerana selain dari faktor habuk dan asap kenderaan yang melekat pada makanan, pelbagai lagi kemungkinan yang lebih dahsyat boleh terjadi.

solat subuh dan terus ke Pengkalan Hulu. singgah di rumah Pak Anjang sekitar jam 8 pagi. dapatlah lelapkan mata sejam dua sebelum meneruskan perjalanan kami yang berbaki 40 min lagi...... selepas menunaikan solat jumaat disertakan Jamak taqdim Asar, kami sampai di kampung halaman isteriku pada jam 4 petang. alhamdulillah, Allah masih memberikan pelindungan kepada kami sekeluarga. dijauhkan dari keletihan yang melampau, gangguan lalulintas, kejemuan pemandangan, dan yang lebih penting dijauhkan dari kemalangan @ kerosakkan kenderaan.

Alhamdulillah, adakah semua ini kerana kebetulan atau mungkin jua kerana solat sunat musafir yang kami dirikan selepas solat sunat terawih pada malam tadi...... waallah huaklam. semuanya atas ketentuan Allah SWT. hanya apa yang pasti Allah tidak sesekali cuai terhadap janji-janjinya, baik kurniaan nikmat apatah lagi balasan azab.....

wassalamNo comments:

Post a Comment