Thursday, January 28, 2010

keSETIAAN KepAdA RAJA dAn NEGARA


Esok hari jumaat.
merupakan penghulu segala hari,
merupakan hari bumi dijadikan,
dimana hari akan berlakunya kiamat.......

Jumaat yang lalu merupakan hari Kemangkatan Baginda DYMM Tuanku. Jumaat ini adalah hari akhir bagi perkabungan seluruh rakyat Johor DT, seletah melalui 7 hari bermula dari hari perkebumian Tuanku.

sebagai seorang anak Johor aku turut bersedih dengan pemergian Tuanku. semoga Allah Mencucuri Rahmat Keatas Almarhum Tuanku....... namun kesedihan ku bagaikan ditambah dengan beribu kali ganda lagi bebanan kesedihan apabila menyaksikan masih ramai rakyat negeri ini yang tidak mengambil endah dengan arahan berkabung. aku tidak mahu mempertikaikan bangsa asing yang sememangnya sukar untuk difahami budaya mereka. tapi yang menghairankan, mereka yang sebangsa dan seagama denganku malah seagama juga dengan Tuanku.

malah ada yang sanggup memandang sinis kepada mereka yang berkabung, penjenayahkah mereka yang berkabung itu? sehingga diperlakukan sebegitu...... merasa banggakah mereka yang tidak berkabung dengan tindakan itu?......... jika diperhatikan dari sudut lain....... bagai menjadi kebanggaan bagi mereka yang menyarungkan jersey yang tertulis nama-nama idola bola sepak dunia. sebaliknya adakah sukar untuk berkabung bagi melambangkan kesetiaan dan ketaatan kita kepada Sultan?

apakah telah hilang nilai KESETIAAN KEPADA RAJA DAN NEGARA dari dalam diri mereka? meskipun arahan berkabung ini bukanlah suatu perkara wajib, namun menjadi keberatankah untuk kita melaksanakannya? siapakah lagi yang akan menghormati dan menjunjung tinggi Kesultanan melayu kita? kalau bukan kita sendiri...........

kesetiaan Tuah bukanlah satu kebodohan, manakala penderhakaan Jebat bukanlah satu kesilapan.... kedua-duanya adalah pedoman, untuk dijadikan sandaran kepada pewaris masa hadapan....... Wallahuaklam....

No comments:

Post a Comment