hari
ni 23 november 2020, isnin, bersamaan 8
rabuilakhir 1442H. PKPB baru je ditamatkan dibeberapa negeri. covid-19 masih mengganas dibeberapa daerah dalam negeri johor. Kota
tinggi dan mersing masih zon merah. purata kes positif setiap hati mencecah angka
ratusan dan tekadang melebihi seribu. Ya Allah selamatkan kami dari bencana
ini. Teguhkan lah iman kami meningkatkan amal mendekati mu.
oleh
kerana semalam tak makan nasi. Pagi-pagi perut aku dah kriak kriuk, kriak kriuk, kelaparan. Nak buat sarapan malas. Kejap
lagi kena masak nasik jugak. Alah, kita lumpsum je la. Masak nasi terus, kita
jamak sarapan pagi dengan makan tengahari. Lagipun dah pukul 10 ni. Tak perasan
lak aku dah 2 jam aku menghadap laptop
menyiapkan pelan-pelan yang tak tau bila nak siap ni…
tinggallah
dulu keje. Jom kita ke dapur, tengok apa yang ada… Banyak sebenarnya bahan yang
ada. Cuma aku je malas nak masak. Haha… ye la kalau masak pun aku makan
sorang-sorang je. Wife dah makan kt
tempat kerja. Tinggallah aku keseorangan. Huhu…
selak-selak
peti sejuk ternampak ikan siakap separuh bahagian kepala. fikir sejenak. Apa
aku nak buat dengan kepala ikan ni ek…. Nk goreng nanti kena buat kuah pulak.
Nak masak sejenis lauk pun dah rajin,
haha… lagi nak masak macam-macam…lagipun kalau goreng ikan bahagian ekor ok la.
Ini bahagian kepala, sayang pulak. kalau buat masakan berkuah bermanfaat sikit
manisan-manisan pada bahagian otak ikan tu… haha… sekali lagi alasan bergeliga dari otak orang rajin memasak.
dah
alang-alang kita jamak sarapan pagi dengan makan tengahari, apakata kita qasar
kan sekali lauk dengan kuah… idea yang bernas tu. Bukan solat je ada jamak dan
qasar tau. Masak pun ada. Haha… nampk sangat rajin nye. Ye tak?...
ok
jom kita masak. Dah lapar ni. Sambil masak nasi aku buat lauk menu jamak dan
qasar untuk hari ni.. tajuknya, kari kepala ikan siakap ala dapur bujang. Tapi
bukan aku yang berstatus bujang, jauh sekali nama aku bujang bin senang. Hahaha
mula-mula,
blender bawang merah besar sebijik, bawang putih 3 ulas dan halia, agak-agak
la, dalam 3 hirisan gitu.
Panaskan
minyak agak-agak dalam 2 senduk. Masukkan. Kayu manis separuh jari kelingking,
bunga lawang sekuntum, buah pelaga dalam 3, 4 bijik. Bila bau dah naik masukkan
setangkai daun kari. Oleh kerana dibelakang rumah aku ada pokok kari sebesar
pokok durian, maka aku masukkan la 2 tangkai. Haha.. nasib baik aku tak
masukkan satu dahan tau..
kan
aku dah cakap, memasak ni tak payah nak strees
sangat, terikat dengan SOP yang ketat
macam nak mencegah covid-19 tu. Kita santai-santai je, sambil berselawat.
insyaAllah sedap la makanan tu nanti. Kalau tak sedap pun, buat-buat sedap je
la.. aku teringat masa zaman sekolah dulu ada rancangan masakan cina di tv.
Tajuk rancangan tu Wok with yan.
Kalau diterjemahkan maksudnya Yan bersama
kuali.
Apa
yang menarik minat aku menonton rancangan masakan tu?. Pertama Yan tu berbangsa
cina. Aku tak tau la dia chef ataupun bukan. Penontonnya mat saleh. Ia macam rancangan
reality tv dalam sebuah studio.
Pengacara sediakan bahan-bahan masakan yang terhad. Manakala Yan tadi kena
masak menggunakan apa aja yang ada. Bila dah siap memasak nanti, mat saleh yang
ramai sebagai audience tu akan merasa
masakan yan. Rancangan tu berbahasa english, aku pun tak paham sangat apa yang
diorang cakap. Tapi dari gaya dan body
language diorang bolehla difahami mat saleh tu kata sedap. Dan yang mencuit
hati aku, masa yan tu memasak, dia seolah-olah xde buku resipi. Dia
campak-campak je apa yang dia rasakan sesuai. Kadang kala, bahan yang
disediakan tu macam pelik bagi dia, tapi dia balun je semua.
Ditambah
dengan gaya dan celoteh dia yang tersendiri masa memasak. Tu la yang menjadi
inspirasi aku masa memasak. Enjoy,
ikut suka. Cuma sebagai seorang islam aku tambahkan enjoy aku dengan berselawat. Ye la bila solat berjemaah dimasjid
atau surau, dah selalu sangat kita wirid beristigfar, bertasbih, bertahmid, mengikut
imam, tapi jarang sangat kita jumpa imam yang wirid, beristigfar, bertasbih,
bertahmid dan ditambah dengan berselawat. Bukan ke Allah memerintahkan kita
berselawat juga. Dalam khutbah jumaah selalu khatib dah ingatkan. Sampai
berbuih-buih mulut khatib. Tapi kita tak buat juga. Bukan ke dengan banyak
berselawat itu akan mendekat kan kita dengan Rasullah. Macamana kita nak
mendapat syafaat dari baginda kalau selawat pun jarang-jarang…
Eh,
melalut pulak aku ni. nak cerita rangangan reality
tv, nak berceramah ke, nak masak ni?... hahaha terlari channel pulak. Ok jom
sambung masak. Dah hangit rempah aku dalam kuali tu.. adoyai..
Ok
bila bau rempah tadi dah naik, kita masukkan bahan blender. Masukkan sedikit serbuk lada, ataupun lada kisar. Tumis
lagi sampai bahan tu semua agak-agak hampir masak. Masukkan serbuk kari
agak-agak dalam 3 sudu besar. Tambah air sikit, kacau bagi semua bahan larut
sebati. Tunggu hingga mendidih.
Kemudian
masukkan ikan, kacau sikit bagi ramuan tadi menyaluti badan ikan. Masukkan asam
keeping, sekeping je. Kalau betul-betul rajin bancuh air asam jawa. Lagi bagus.
Ada rasa manis asam jawa tu. Tapi kalau dah jenis
rajin macam aku ni, campak je la asam keping. Haha… shortcut ye tak?...
Bila
mendidih, tambahkan air hingga tenggelam ikan tadi. Masukkan kacang bendi sekor-sekor (tak payah potong-potong) dan tomato yang dah dibelah-belah. Tutup
kuali, tunggu hingga mendidih dan kacang bendi kita lembut….
Matikan
api, masukkan garam dan sedikit gula sebagai bahan perasa. Dah siap… mungkin
korang tertanya-tanya. “tak letak santan ke?”. Untuk masak kari kali ni aku tak
guna santan. Semata-mata guna serbuk kari je. Hasilnya rasa kari tu pekat dan
pedas sikit.
Kalau
korang nak letak santan pun boleh, tapi kari korang akan cari sikit la. dan
rasa berlemak dari santan tu. Bagi aku kalau masak kari ikan, aku tak suka
tambahkan santan, memadai manis dari ikan tu sendiri. Berlainan kalau aku masak
ayam ataupun daging. Memang akan aku tambahkan santan. Terpulang pada tekak dan
selera korang. Selamat mencuba. WAllahuaklam
#
tingg !!, dah siap… dalam peti sejuk aku takde stok kacang bendi, jadi dalam
gambar ni de la kacang bendinya. Hihi. Tapi aku ada terjumpa daun ketumbar 2
tangkai, belance dari wife aku masak nasik arab minggu lepas. Apalagi.. kita
ikut style Yan, campak sekali.. hihi… insyaAllah tak mabuk, ini bukan daun
ketum.. hahaha
No comments:
Post a Comment