Tuesday, June 30, 2020

joM maSAk kAmBiAnG sTEw



Hari ini hari selasa terakhir dalam bulan Jun. 30 haribulan bersamaan 9 zulkaedah 1441 hijrah. Bermakna telah lebih seminggu syawal meninggalkan kita. Tidak seperti lazimnya setiap tahun apabila telah masuk kebulan zulkaedah, maka umat islam akan sibuk dengan cerita tentang ibadah haji pula. Namun tahun ini, kerajaan Malaysia membatalkan hasrat untuk menghantar Jemaah haji. Kerana mengambil berat tentang masalah yang belum habis melanda dunia, iaitu virus covid-19.

Diantara 2 orang Jemaah bakal haji yang terkandas pada tahun ini adalah kakak ku aishah dan suaminya pakya… herrmm bersabarlah ye, kita merancang Allah jua merancang, dan perancangan Allah itu adalah yang terbaik.

Masih menjalani hidup PKPP sehingga 31 ogos nanti. Semoga Allah segera menghapuskan virus ini dari bumi Malaysia. Mudah-mudahan kita dapat menjalani kehidupan seperti sediakala… Amiin..  bagi menghilangkan kebosanan aku saje penuhi hari dengan aktiviti bersama anak-anak. Hari ni aku ajak anak lelakiku ke dapur memasak. Mudah-mudahan bila dewasa nanti dia ada sedikit asas membuat kerja didapur. Hihi.

Kambing masak stew merah.
Simpan sini buat rujukan akan datang.

Bahan utama.
Sekilo daging kambing dan 8 ketul gearbox kambing. kalau taknak campur gearbox pun boleh. letak je daging semuanya, tapi xde thrill la. kata orang kalau makan daging kambing, seronok bahagian yang ada tulang-tulang sikit. tidak kesemuanya daging, seperti makan daging lembu atau kerbau.

Basuh menggunakan air dicampur tepung bagi membuang hanyir nya. Kalau ikan nak mengelakkan bau hanyir kita akan lumurkan dengan kunyitkan…?
Bilas hingga bersih. Kemudian rebuskan bersama 2 batang serai diketuk, 2 inci halia dan 5 ulas bawang putih (campak dengan kulitnya sekali, gaya ala-ala chef gitu).
Setelah daging kambing agak lembut. Matikan api dan buangkan lemak-lemak yang timbul. Ingat, daging jangan terlalu lembut, kerana ini bukan untuk memasak sup, bagi ada pejal-pejal sikit. Buangkan lemak yang berlebihan utk kesihatan… hihi

Bahan tumis

Tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar. 2 ulas bawang besar, 4 ulas bawang merah kecil. 6 ulas bawang putih. 1 inci halia, 1 sudu kecil ketumbar dan 1 sudu kecil jintan manis. Kalau malas nak cari bawang merah kecil, gunakan 3 ulas bawang besar pun boleh je.. Memasak ni bukan ada SOP ketat macam nak menangani covid-19 tu.. semuanya bergantung pada bahan asas dan keselesaan kita. Yang penting masa masak tu jangan suka nak menyanyi atau membebel perkara yang tak berfaedah, lebih baik semasa memasak tu, ikhlaskan hati nak cari pahala bagi orang makan, sambil-sambil tu berselawat la, tak pun berzikir ke.. cheewah, berceramah plak aku.. nak masak ke nak ceramah ni?. Chef ke ustaz? onXon?… haha

Ok sambung, Tumis sehingga naik baunya dalam periuk berasingan dengan minyak kira-kira setengah cawan. Masukkan 3 kuntum lawang, sepotong kayu manis dan 10 biji buah pelaga. kemudian masukkan tomato puri 2 atau 3 senduk. Sos tomato dan kicap manis 2 sudu besar, Kacau lagi sehingga naik bau harumnya, masukkan 2 helai daun limau purut.

Setelah mendidih, pindahkan gearbox dan daging kambing tadi kedalam periuk menumis sedikit demi sedikit. Gaul rata, kemudian, masukkan air rebusan daging tadi sedikit demi sedikit sehingga berapa bayak kadar yang diinginkan.. seeloknya kuah masakan ni hanyalah setengah ataupun tiga per empat dari keseluruhan daging dan gearbox. Jangan sampai tenggelam semua daging dan gearbox sepertimana memasak sup.

Kalau nak pekatkan kuah, boleh la campurkan 2 sudu tepung jagung dilarutkan dalam setengah cawan air rebusan tadi . bila telah mendidih, ataupun telah mendapat kepekatan kuah yang diinginkan. Masukkan 1 sudu lada hitam yang telah ditumbuk. Kalau nak lebih pedas boleh letakkan lada hitam lebih lagi. Matikan api. Masukkan garam 2 sudu kecil atau secukup rasa, gula 2 sudu besar atau boleh juga digantikan dengan gula Melaka. Supaya rasa stew kita nanti tidak sekadar manis tapi manis berlemak… Ok dah siap..



Baki air rebusan tadi jangan la di buang, boleh la nanti gunakan semasa masak sayur, membazirkan amalan syaitoon.. atleast dapat la makan sayur rasa air rebusan daging.

 Untuk pengetahuan korang masakan stew ni, dia rasa masam-masam manis, tapi tidaklah terlalu masam. sebab selain dari bahan utamanya daging dan gearbox, tomato puri adalah bahan kedua terpenting.

#Boleh dimakan bersama nasi atau juga cicah dengan roti putih gardenia (haha promote terus produk islam). gardenia kena byr aku royalty ni…

#Aku telah membiasakan diri, dengan mematikan api terlebih dahulu sebelum memasukkan garam. Kerana aku pernah terbaca satu fakta, garam yang dimasak pada suhu yang tinggi boleh berubah sifat menjadi toksid.

# aku juga tidak memasak menggunakan bahan perasa, pak aji takde moto ke, atau ayam yang telah dipetakkan, sebaliknya hanya menggunakan sedikit gula sebagai mengimbangi rasa.

#resipi ni aku pelajari dari seorang makcik sama-sama umrah dengan ku, cik pah namanya. Tq ea cik pah sebab baik hati berkongsi resepi dengan saya… saya budak baru belajar. Tapi makan tak payah diajar… haha..

No comments:

Post a Comment